Veritabanı Nedir? Ne İşe Yarar?


veritabani.jpg

Veritabanı Nedir? Ne İşe Yarar?

Farklı yazılım'ları bulunan veri tabanı türlerinin her birinin temel amacı verileri saklamak ve yönetebilmektir. Bu sistemde bilgiler tablolar ile saklanır. Bu sayede her bilgi birden fazla alan tarafından tanımlanır. Ayrıca her bilginin benzersiz bir şekilde tanımlanmış olduğu ID numarası da bulunmaktadır.
Birçok yazılım bilgileri derlese de sql veri tabanı ile diğer türlerde bilgiler daha hızlı ve verimli olarak yönetilip değiştirilmektedir. Bu sayede ihtiyaç duyulan her an bilgiye kolay bir şekilde ulaşmak mümkündür.
Veri tabanı yönetim sisteminin standart programlaması olarak bilinen sql veri tabanı, visual basic programları içerisinde kullanılır. SQL komutları DDL komutları ve DML komutları olarak iki ayrı başlıkta toplanabilir.
Yazılım sektöründe yer alan birçok kişi mysql veri tabanı sistemini mutlaka duymuştur. İlişkisel veri tabanı sistemi olarak kullanılan bu sistem çifte lisanslı olan bir yazılımdır. Bu sayede hem GPL’nin kısıtlamış olduğu alanlarda kullanılan hem de Genel Kamu Lisansı bulunan özgür bir yazılım olduğu anlaşılır. Windows programlarında kolay bir şekilde kullanılabilen mysql veri tabanı, yüksek performansı ile dikkat çekmektedir. Birçok geliştirme programında rahatlıkla kullanıldığı için en çok tercih edilen veri tabanı yazılımlarındandır.

Bilgilerin uygun şekillerde kaydedilmesini ve güncellenmesini sağlayan, bu bilgiler üzerinde gelişmiş sorgular yapılabilen veri tabanına database de denilmektedir. Çağımızda bilgi yönetimleri için olmazsa olmaz yapılardan biridir. Yaptığımız araştırmalar sonrasında çok önemli bir yapı olan veri tabanının tüm özelliklerine aşağıda yer verilmiştir.

Veri Tabanı ( Database ) ve Özellikleri


Diğer bir ismi ile db olarak bilinen database, verilerin belirli bir alanda depolanmasını sağlamaktadır. Özellikle devlet kurumlarında kullanılan bu sistem ile birçok veri rahatlıkla saklanabilmektedir. Belirli bir düzene göre uyarlanan bu sistemi birçok kuruluş kullanıyor.

Db sayesinde milyonlarca kişinin bilgisine kısa süre içerisinde ulaşılmaktadır. Nüfus müdürlükleri, okul kayıtları, bankalar ve buna benzer birçok kurumda verilen hizmetlerin daha pratik olması bu sistem ile mümkün hale gelmiştir.

Bir yazılımcı ya da web programcısı için çok önemli bir konu olan database sistemi geliştirilebilen bir yapıdadır. Bu sayede herhangi bir proje daha ileriki aşamalara çok daha kolay geçirilebilmektedir. Bu mantığı kavramak kolay olsa da, ileriye dönük çalışmalar yapmak zordur. Bu nedenle bu sistemin en
iyi şekilde öğrenilmesi gerekir.
vector

Sizi yeniliklerden haberdar edelim mi?